Hoppa till innehåll

Djur och D-vitamin

Djur behöver D-vitamin!

Vitamin D3 bildas, hos människor och många djurarter, i huden när den vidrörs av UVB strålar från solljuset. Fönsterrutor hindrar 90% av dessa strålar och  släpper dessutom igenom skadliga UVA strålar som motverkar syntesen av vitamin D3. Vitaminet finns också i lägre halter i en del födoämnen men inte tillräckligt för att täcka dagsbehovet.

Majoriteten av svenskarna får D-vitamin brist på vintern, något som påverkar både den fysiska och psykiska hälsan negativt. För oss människor är det så enkelt att ta ett tillskott varje dag och vips så mår vi mycket bättre. Men våra djur då?

Det har konstaterats på många håll att det är vanligt med D-vitamin brist hos våra sällskapsdjur, särskilt hos smågnagare (som får egenblandat foder och inte vistas ute). Kommersiella foderproducenter tillsätter Vitamin D3 i fodret så om du ger ett köpt foder är sannolikheten stor att ditt djur får i sig tillräckligt med D-vitamin. Många blandar dock eget foder till sina djur utan att veta hur svårt det är att uppnå de rätta D-vitaminvärdena på naturlig väg via råvaror. Säd, fröer och grönsaker saknar vitamin D3. En hemmagjord gnagarblandning har som regel brist på vitamin D 3 och man måste använda tillskott för att kompensera bristerna!
Jag vill dock ge en liten varning: Det gäller att hålla koll på rätt behov och dosering eftersom vitamin D är fettlösligt och överkonsumtion kan ge allvarliga skador.

Råttor och möss behöver till exempel 0,025mg (1000 IU) D vitamin per kg torr föda.[1],[2]

Vad kan man använda som tillskott till djuren? Det finns D vitamin i en del vitamintillskott för gnagare och fåglar, som går att köpa i zoobutiker. Har man bra koll på dosering kan man även köpa D-droppar på apoteket och ha någon droppe i färskfodret då och då men se upp med dosering och att det inte råkar vara AD droppar. Fet fisk är en god källa till D vitamin men långt ifrån alla djur vill äta fisk och då kan det bli knepigt. Lika så lever, är en god källa till D-vitamin. Soltorkat hö och gräs innehåller en del D vitamin men det kan variera mycket mellan olika sorter och ju längre höet lagrats desto lägre blir halterna. I matvarubutikerna finns havredryck berikad med extra Kalcium och vitamin D3 (vilket då står på förpackningen), den brukar uppskattas och kan användas som ett komplement men dessvärre räcker den inte hela vägen.

I fågelhobbyn har behovet uppmärksammats och så kallade ”fågellampor”[3],[4],[5] finns på marknaden. Dessa innehåller UVA och UVB strålar som stimulerar djurets egen D-vitamin produktion. Fågellampor kan även användas till andra smådjur. Det finns även ett fåtal helspektrums belysningar som är skapta för att efterlikna naturligt solljus och några av dessa utgör betydligt billigare alternativ.[6],[7] Lampor anpassade till reptiler ska inte användas till gnagare då de är för starka och kan skada deras ögon. Jag ställer mig frågande till hur mycket av dessa strålar våra nattdjur får glädje av? Hur får vilda nattdjur i sig D-vitamin?  Det vet vi inte säkert. Troligtvis får de största delen av sitt D-vitamin från en varierad diet av vilda växter som vuxit i solen, ägg och hela byten. Oavsett svaret är det viktigt att se till att de får i sig den mängd som studier har visat att de behöver.

Hundar och katter är inte beroende av solljus för att producera D-vitamin, de får det i sig genom födan istället.[8]

Referenser:

[1] http://www.nap.edu/read/4758/chapter/4#13

[2] http://www.nap.edu/read/4758/chapter/5#82

[3] https://animail.se/fagellampa-uv-a-och-uv-b-23w.html

[4] http://www.zoosajten.se/fagel/ovrigt/fagellampa-avian-sun

[5] http://www.undulatshopen.se/uv-belysning/fagellampa.html

[6] http://www.lamportillallt.se/lampform/lysror/bio-vital-lysror-t8-1150lm-18w958-g13-590mm.html

[7] http://www.lamportillallt.se/andamal/dagsljus-vaxtbelysning/narvatronic-bio-vital-5800k-950lm-e27-20w.html[8]http://totalhealthmagazine.com/Pet-Health/Vitamin-D-For-Pet-Health.html