Vitamin D3 bildas, hos människor och många djurarter, i huden när den vidrörs av UVB strålar från solljuset. Fönsterrutor hindrar 90% av dessa strålar och  släpper dessutom igenom skadliga UVA strålar som motverkar syntesen av vitamin D3. Vitaminet finns också i lägre halter i en del födoämnen men inte tillräckligt för att täcka dagsbehovet.

Majoriteten av svenskarna får D-vitamin brist på vintern, något som påverkar både den fysiska och psykiska hälsan negativt. För oss människor är det så enkelt att ta ett tillskott varje dag och vips så mår vi mycket bättre.

Men våra djur då?

Det har konstaterats på många håll att det är vanligt med D-vitamin brist hos våra husdjur, särskilt hos smågnagare (som får egenblandat foder och inte vistas ute). Kommersiella foderproducenter tillsätter Vitamin D3 i fodret så om du ger ett köpt foder är sannolikheten stor att ditt djur får i sig tillräckligt med D-vitamin. Många blandar dock eget foder till sina djur utan att vara medvetna om djurets behov av vitaminet. En hemmagjord gnagarblandning har som regel brist på detta vitamin! Säd, fröer och grönsaker saknar nämligen just vitamin D3 som man måste använda tillskott för att kompensera. Men ett varningens ord: Det gäller även att hålla koll på rätt halter också eftersom vitamin D är fettlösligt och överkonsumtion kan ge allvarliga skador. Ta därför reda på hur mycket D vitamin ditt djur behöver och undersök om de får i sig detta genom födan.

Råttor och möss behöver till exempel 0,025mg D vitamin per kg föda.[1],[2]

Vad kan man använda som tillskott till djuren? Det finns D vitamin i en del vitamintillskott för gnagare och fåglar, som går att köpa i zoobutiker. Har man bra koll på dosering kan man även köpa D-drpooar på apoteket och ha i färskfodret då och då. Fet fisk är en god källa till D vitamin men långt ifrån alla djur vill äta fisk och då kan det bli knepigt. Lika så lever, är en god källa till D-vitamin. Soltorkat hö och gräs innehåller en del D vitamin men det kan variera mycket mellan olika sorter och ju längre höet lagrats desto lägre blir halterna. I matvarubutikerna finns havredryck berikad med extra Kalcium och vitamin D3 (vilket då står på förpackningen), den brukar uppskattas och kan användas som ett komplement men dessvärre räcker den inte hela vägen. Hos fåglar har behovet uppmärksammats och så kallade ”fågellampor”[3],[4],[5] har börjat komma ut på marknaden. Dessa innehåller små delar UVA och UVB strålar som stimulerar djurets egen D-vitamin produktion. Fågellampor kan med fördel även användas till andra smådjur så som gnagare. Fågellamporna anses av en del djurägare vara för dyra och många känner ännu inte till behovet av dem. Det finns även ett fåtal helspektrums belysningar som är skapta för att efterlikna naturligt solljus och några av dessa utgör betydligt billigare alternativ.[6],[7]
Lampor anpassade till reptiler ska däremot absolut inte användas till gnagare då de är för starka och kan skada deras ögon.

Obs! Det finns undantag. Hundar och katter är inte beroende av solljus på samma sätt för att producera D-vitamin, de får det i sig genom födan istället.[8] De kan så klart njuta av att vistas i solen ändå.

[1] http://www.nap.edu/read/4758/chapter/4#13

[2] http://www.nap.edu/read/4758/chapter/5#82

[3] https://animail.se/fagellampa-uv-a-och-uv-b-23w.html

[4] http://www.zoosajten.se/fagel/ovrigt/fagellampa-avian-sun

[5] http://www.undulatshopen.se/uv-belysning/fagellampa.html

[6] http://www.lamportillallt.se/lampform/lysror/bio-vital-lysror-t8-1150lm-18w958-g13-590mm.html

[7] http://www.lamportillallt.se/andamal/dagsljus-vaxtbelysning/narvatronic-bio-vital-5800k-950lm-e27-20w.html

[8] http://totalhealthmagazine.com/Pet-Health/Vitamin-D-For-Pet-Health.html