Hoppa till innehåll

Spannmål

Vid inköp av spannmål läggs stor prioritet på att ta in fräscha närodlade varor.

Spannmål utgör en stor och viktig del av många arters föda.

Genom att främst erbjuda spannmål med låg fosforhalt kan du förebygga att vissa hälsoproblem utvecklas med åldern.

Spannmålsmixarna innehåller noga utvalda produkter.

De är sammansatta av mig för att aktivera födobeteenden och stödja en lång livslängd med god hälsa

…därför består de primärt av obehandlad, oskalad säd med en naturligt låg fosforhalt och bra näringsvärden.

Balansen mellan kalcium och fosfor i fodret måste också bli rätt, vilket är lättare att uppnå med en låg fosforhalt.

Sorgum/ Durra/ Dari

Kärt barn har många namn. Det här är ett ypperligt spannmål med många fördelar. Låg fosforhalt, bra näringsinnehåll, rik på mineraler och en hel del B-vitaminer.

Paddyris

Ett ris med skalet kvar, vilket innebär att en stor del av näringen är bevarad jämfört med vanligt skalat ris. Fosforhalten är låg vilket stödjer en god hälsa.

Hirs

Det finns olika sorters hirs med snarlika näringsvärden. Bilden visar några olika sorter. Hirs påminner om sorgum i sitt innehåll. Det vill säga en mycket nyttig råvara men med betydligt mindre kornstorlek. Hirs är rik på B-vitaminer, järn, zink och magnesium.

Majs

Majs är, till skillnad mot vad vissa tror, en god näringskälla. Den är till exempel rik på antioxidanter, mineraler och kostfibrer samt har en väldigt låg fosforhalt. Obs! Det är alltid viktigt att torkad majs är av god kvalité eftersom majs lätt kontamineras av mögelsporer som kan orsaka skada hos djuren. 

Korn

Korn är en mycket bra ingrediens i tex gnagarfoder. Efter majs är korn det spannmål som har lägst fosforhalt, det är därför extra snällt mot njurarna och passar äldre individer. De hela kornen kan ibland anses hårda och svårsmälta men processen där kornen krossas eller puffas gör dem lättare att äta och bryta ner.

Nakenhavre

Nakenhavre är en oförädlad, äldre havresort. Skalet släpper under tröskningen vilket ger nakna kärnor. Den har ett högre näringsvärde än vanlig havre och högre proteinhalt. Dessutom är den rik på E-vitamin och smakar extra gott.

Bovete

Bovete är egentligen inget sädesslag men räknas ofta dit ändå. Det är en av få källor inom växtriket som innehåller alla de essentiella aminosyrorna som kroppen behöver. Dessa aminosyror är viktiga för att motverka proteinbrist. Bovete uppskattas av så väl gnagare som fåglar och innehåller ett ämne som tros sänka skadliga kolesterolvärden.

Vete

Vete är det sädesslag som odlas mest i världen. Det är ett omtyckt, energirikt spannmål som många djur tycker om.

Puffad säd

Kornpuffar, dinkelpuffar,  majspuffar och rispuffar ingår i vårt sortimente. Puffar framställs genom att råvaran genomgår en snabb upphettning, vilket gör att kornet öppnar sig. Näringen i processad säd (uppvärmd, puffad, bakad, mald) är lättare för kroppen att bryta ner och absorbera. Puffar och gryn passar därför i större utsträckning till äldre eller sjuka individer men inte till överviktiga. Våra puffar är helt utan tillsatser.