Hoppa till innehåll

Sebramus reproduktion och avel

Avel

Gräsmöss blir könsmogna vid 8-10 veckors ålder men honorna väntar ibland flera månader med att låta sig paras. En lämplig ålder att para en hona är när hon blivit ca 5 månader gammal. Ett välformat runt bo byggs av fiberlikt material. Gärna strimlat papper, fint hö och söndertuggade hampasnören eller sisalsnören. Dräktigheten varar i ca 21 dygn vart efter en kull på i genomsnitt 5-6 ungar föds. Eftersom honan bara har tio bröstvårtor är det bäst om kullen högst består av tio ungar så att alla får tillräckligt med mjölk.

Många håller Sebramöss i avelspar eller avelsgrupp. Det är inte optimalt eftersom det då kan födas kullar innan honan är helt redo men det är heller inte helt lätt att få det att fungera på något annat sätt. Orsaken till detta är att det är riskfyllt att föra samman Sebramöss i vuxen ålder för parning. Vuxna honor attackerar nykomlingar, även om det är en könsmogen hane.

Om man bara vill para en av honorna i en grupp, är risken stor att hon blir utstött om man sedan vill sätta tillbaka henne efter parning. Samma sak gäller för hanen om han lever i grupp. Oavsett är det viktigt att se till att en hona aldrig behöver få mer än två kullar efter varandra.


De uppfödare som håller honor och hanar separata har oftast ensamboende hanar och introducerar honan till hanens revir separerade av galler. De låter paret bo tillsammans och föda upp första kullen ihop.

Honan är redo att para sig igen strax efter födseln och det föds därför oftast en andra kull efter ca 3-4 veckor. Innan den föds gäller det att flytta pappan så att inte en tredje kull föds.


Två kullar brukar vara tillräckligt slitsamt för mamman och det märks tydligt på att hon blir mager och trött. När första kullen nått 4 veckors ålder kan man prova flytta sönerna till pappan. Ibland fungerar det och de kan bo tillsammans så länge de går fredligt ihop. Honor har synliga bröstvårtor, hanar saknar bröstvårtor men har en synlig pung. Vill man bara ha en kull måste hanen separeras från honan innan hon föder första kullen!

Ungarnas utveckling

De föds randiga och nakna. Ögon och öron öppnad vid 14 dagars ålder. När ungarna är 4 veckor gamla är de redo att lämna mamman. Om man hanterar ungarna regelbundet när de är små brukar de även senare acceptera att man klappar och lyfter lite grann.

Referenser:

https://animaldiversity.org/accounts/Lemniscomys_barbarus/

Egen erfarenhet