Hoppa till innehåll

Natal bur och inredning

Yta 

Mått: Enligt lag är minimum burmått för en grupp nataler 0,5 kvm med en meters höjd. Det vill säga 50 cm x 100 cm bottenyta. Många vet inte detta. Det kan tyckas onödigt med så stort till så små djur. Anledningen är att de varit ovanliga som sällskapsdjur och därför inte ingår i L80. Vad är deras faktiska behov då? Jag kan självklart inte rekommendera mått som inte lever upp till lagen. Det jag kan säga är att jag ibland hållt nyinköpta individer i ett akvarium i köket tillfälligt, för socialisering och övervakning. Akvariet är 30x60x30cm. Det jag märkt då är att natalerna efter ca två veckors tid i detta kar, visar tecken på frustration. De försöker desperat ta sig ut och gnager på takgallret. Detta trots massor av inredning och berikning. Dessa problem ser jag inte när de kommer till större burar som uppfyller lagens krav.

Bur

Nataler kan hållas i gallerbur, terrarium, akvarium med nättak, plastlådor med ventilering eller burskåp. Vissa individer gnager mer än andra men jag ser ett samband mellan överdrivet gnagande och frustration. Det uppkommer nämligen när de inte är nöjda med sitt boende, till exempel i för små burar eller fel utformning. Olika individer har olika behov, därför anpassar jag buren efter individerna som ska bo där och det blir en del bur-byten.
Höjden är alltid mycket viktig för dem samt att det finns ordentligt med saker att klättra på. Terrarium eller burskåp som öppnas fram trivs de bättre i än akvarium med nät i taklocket. De klättrar alltid upp så högt de kan och använder den övre delen av buren för utkiksplats och viloplats.Många väljer att boa där. Att ha ett fast tak utan galler samt täckta sidor, skapar även trygghet för dem.

Inredning

Precis som möss och råttor älskar de rep, stegar, klätterställningar, klättergrenar, hängbroar, hammockar och bon som sitter högt upp i buren. Hyllplan är populära. Även tunnlar, hus och andra gömslen på marknivå används flitigt. Se till att nyttja burens alla zoner för att ge dem ordentligt med alternativ för sysselsättning.  
Motionshjul av den största sorten (32 cm) är väldigt uppskattat!

Strö och bomaterial

Bottnen skall vara täckt av ett bra strömedel, till exempel lättströ, alspån, bokströ, aspflis etc. Kutterspån av barrträd är skadligt för andningsvägarna. Flätbart bomaterial skall finnas att bygga bo av. Till exempel rivet hushållspapper.