Hoppa till innehåll

Chinchilla Foder

Vad de äter i vilt tillstånd

Vilda Chinchillor äter en fiberrik, näringsfattig vegetarisk diet: Torrt gräs, löv, örter, bark, rötter och lökar. De föredrar torra löv framför färska och visar inget intresse för inhemska nötter eller frön.7 Puya berteroniana är en växt som utgör mycket stor del av chinchillans föda året runt. En annan växt de äter mycket av är Nassella chilensis.7


NÄRINGSBEHOV

Näringsbehov:2

Fiber minst 30% (vilda chinchillors diet består av mer än 66% fiber)
Protein max 14-16%.
Fett max 3,5%
Mineraler 6%
Vatten 10%
Socker max 4%
Kalcium/ Fosfor-balans 2:1

BASFÖDA

Chinchillor äter mesta delen av sin föda under natten. De är känsliga för foderbyten och tillvänjning av nytt foder skall därför alltid ske långsamt!1 Chinchillan behöver en fiberrik och kalorifattig kost.2 Hö utgör den absolut största delen av Chinchillans basföda och skall alltid finnas tillgängligt.2, Hösorter med låg proteinhalt passar Chinchillans matsmältningssystem bäst.1 Olika hösorter består av olika sorters gräs och örter; Timotej har tex låg proteinhalt kring 6% medans Alfalfa (Lusern) har en högre proteinhalt på runt 14% samt mer Kalcium och energi.3 För att minska risken för bristsjukdomar kan du variera lite mellan olika sorters hö och erbjuda det energirikare hö 2-3 gånger i veckan.1 Se till att ge nytt rent hö varje dag och placera det högt i buren så att chinchillorna inte smutsar ner det.1,3 Utöver hö går det bra att ge ca 1-2 matskedar chinchillapellets per individ och dag (mer till växande och digivande individer).3,5 Chinchillapellets tillverkas av Alfalfa och har mineraler tillsatt som anpassats till just chinchillors behov, använd därför pellets för chinchillor och inte kanin- eller marsvinspellets.3,5 Friskt vatten skall finnas tillgängligt och serveras bäst i vattenflaska för att undvika att vattnet blir smutsigt eller välts ut.

Läs noga på förpackningen

Även om det står ”komplett foder” på förpackningen gäller det att läsa innehållsförteckning och näringsanalys ordentligt. Det finns inget foder som ensamt tillgodoser ALLA individers behov eftersom näringsbehovet varierar mellan olika livsskeden.

Vissa kommersiella foder lämpar sig mer än andra, Vissa innehåller på tok för mycket socker, fett och konstgjorda färgämnen.

FÄRSKFODER/TILLSKOTT

Tillskott

Undvik att ge för mycket utöver basfödan. Säd är ofta omtyckt men bör om alls ges väldigt sparsamt, max en tesked 2 gånger i veckan. Lite örter går också bra att ge då och då men inte mer än 1-2 matskedar några gånger i veckan.6

Vitamin C och Kalcium tillskott bör ges till dräktiga och digivande honor.6 Andra tillskott kan ibland även behöva ges till svaga och sjuka individer men rådfråga en duktig veterinär först.6

Godbitar

Allt utöver basfödan bör ges väldigt sparsamt! Om chinchillan får tillgång till olika sorters mat väljer de att bara äta godbitarna, vilket leder till en obalanserad föda som blir skadlig för deras hälsa.

Använd gärna spannmål och torkade eller färska örter som belöning. En liten bit rot av Läkemalva, knäckebröd eller torkad frukt då och då, till exempel vid träning.3,6 Russin brukar vara ett populärt godis men tänk på att ett russin består av 60-70% socker medans en chinchillas diet får innehålla max 4% socker per dygn. Detsamma gäller johannesbröd.

Skadligt

Chinchillans mage är inte anpassad för grönsaker och frukt, de har därför inget behov av det.6 Färska grönsaker kan orsaka uppblåsthet och magont hos Chinchillor.6 Ge aldrig feta saker så som nötter, solrosfrön eller gnagarblandningar, det kan vara direkt skadligt för Chinchillan.6 Undvik salta, söta, sura och kryddiga saker.
Pellets anpassat för degus, kaniner och marsvin har ofta en annan sammansättning än vad Chinchillan behöver. Undvik därför dessa om du inte med säkerhet kan kontrollera innehållsförteckningen och försäkra dig om att näringsinnehållet stämmer över ens med Chinchillans behov.6

Saltsten/Mineralsten?

Vid en balanserad utfordring behövs ingen saltsten eller mineralsten.
Salt i överflöd kan vara skadligt för djuret.

VATTEN

En gerbil dricker mellan 4-10 ml/100 g kroppsvikt/dag.2 Färskt vatten ska ständigt finnas tillgängligt. Vattenskålar kan användas men bör placeras på högre plan. Många föredrar vattenflaska för att undvika att vattnet blir smutsigt eller välts ut. Nytt vatten bör ges dagligen och flaskan rengöras noggrant minst en gång var fjortonde dag.22

GODBITAR

Tänk på hur stor godbiten är för den lilla gerbilen, den får inte utgöra någon större del av den mängd foder de äter per dygn. En nöt kan till exempel delas i flera småbitar och räcker på så vis i flera dagar. Nötter och frön brukar vara mycket omtyckt men innehåller mycket fett.23  Undvik söta saker i för stor mängd, så som torkad frukt.16 Många sorters smådjursgodis som säljs i butik är högst olämpliga för gerbilerna.  

Det finns många godsaker som är nyttiga i lagom mängd. Sädeskorn, havregryn, osockrade frukostflingor, puffat ris, mjölmask, torkade grönsaker och örter.

Godbitarna är ypperliga att använda för träning, aktivering och berikning. De kan gömmas eller spridas ut i buren för att trigga igång djurets naturliga födosöksbeteenden!

Vad säger lagen?

Kaniner, marsvin, chinchillor och degusråttor ska ha fri tillgång till grovfoder såsom hö eller gräs. Förändringar av foderstaten till kaniner, marsvin, chinchillor och degusråttor ska ske successivt. Detta gäller särskilt vid övergång från hö till färskt gräs.
Om flera kaniner eller gnagare hålls tillsammans bör fodret vara tillgängligt så att alla djur har möjlighet att äta samtidigt. Hö och slaget gräs bör ges i höhäck.

Referenser:

A.Cortés, E. Miranda, J.E Jiménez. Seasonal food habits of the endangered long-tailed chinchilla (Chinchilla lanigera): the effect of precipitation. Mammalian biology 167-175

http://www.chincare.com/HealthLifestyle/Nutrition.htm

http://www.chinchillachronicles.com/chinchilla_nutrition_food_and_diet.html

http://matkalkyl.se/se-russin.php

SJVFS 2014:17 Saknr L 80 Kap 8, 22 §