Hoppa till innehåll

Berikningsförslag

Tuggvänliga leksaker med olika form och färg. Se till att ev färg eller lack är ofarlig.

Passar gnagare och fåglar.


Bo och krypin av olika form, på olika ställen i buren. Vissa gillar att sova i bon som sitter högt upp medans andra vill ha dem nergrävda i substratet. Ge djuren möjlighet att välja själva.


Färsk grönska direkt från krukan uppskattas av många djur. Odla gärna gräs, örter, frön och hela spannmål i tuggsäkra krukor som de får äta direkt ifrån. Ofta blir det dubbel glädje eftersom de även uppskattar att gräva i krukorna.

Passar så väl gnagare som kaniner och fåglar.


Fågelmatare fungerar bra för att hänga upp både färskt och torkat.


På sommaren är det perfekt att hänga upp hela färska grenar med blad och knoppar som djuren kan mumsa på. En artikel om vilka trädslag som är säkra, finns här på Djurlycka.


En plastlåda med ekologisk jord och torv blir en perfekt grävlåda. Ännu roligare blir den om du odlar upp lite gräs eller örter i den. Många smågnagare gillar att gräva gångar in under vegetationen. Se bara till att substratet inte blir för torrt och dammigt.


Många smågnagare är allätare och det ingår i deras naturliga beteenden att jaga. Foderinsekter går att köpa i många zoobutiker. Strö ut några syrsor eller mjölmaskar i en låda med substrat. Passar hamstrar, råttor, möss, nataler, gerbiler och flera olika exotiska sällskapsdjur.


Att gömma mat är ett toppensätt att aktivera sina djur på. Genom att rulla ihop remsor av wellpapp med mat eller godbitar mellan, får de jobba för maten.

Passar gnagare och fåglar.


Äggkartonger är bra att gömma mat i. Genom att fylla upp med pappersremsor, hö eller annat blir det extra klurigt.

Passar fåglar och gnagare.


Ännu ett sätt att använda wellpapp och kartong för att gömma mat.

Passar fåglar och gnagare.


Genom att hänga upp lådor med färskfoder blir det lite mer spännande. En hålsåg är ett bra verktyg att såga upp hålet i locket med.

Passar fåglar och gnagare.


Kottar går bra att hänga upp godbitar i. Både färska och torra.


Kladdiga geggor kan smetas fast på och i diverse naturmaterial och placeras ut på olika ställen. Då slipper man även disk. Vinn, vinn!


Släng inte sallads-stumparna! Perfekta att gömma godsaker i.


Papegojor gillar saker som glänser och låter (rasslar, plingar och klinkar) när de grejar med det. Olika former och material i starka färger fångar lätt deras intresse. I den här kan man även gömma mat.


Skivor av kanalplast kan tejpas ihop som ett dragspel och vecklas lätt ut till en rasthage.


Toarullar kan vikas ihop med godis i. Ge gärna en per individ till grupplevande djur för att undvika bråk.

Passar både fåglar, kaniner och gnagare.


Hushållsrullar och toarullar kan länkas samman till tunnelsystem. Kul för små hamstrar och möss.


Trådiga leksaker brukar vara en hit bland de mindre fåglarna. De kan sitta länge och pilla med dessa. Se upp bara så att trådarna inte är för långa och trassliga eftersom de då kan utgöra en fara om de fastnar med fötterna i dem.


Upphängda fleecemössor uppskattas som bo av bland annat råttor och möss.