Hoppa till innehåll

Att inreda med grenar från naturen

Jag älskar verkligen att inreda med naturtema, både i mitt hem och till djuren! Grenar berikar djurens miljö på så många sätt! De älskar att klättra i dem och gnaga på dem, samt mumsa på blad och knoppar. Jag passar på under våren och sommaren och plockar då massor. En del av de större grenarna hamnade i förrådet för senare bruk.

Risker för smitta
Vissa är rädda för att ta saker från naturen till sina djur med risk för att få med oönskade mikroorganismer. Jag resonerar så här: Visst, det finns alltid en risk men det ger så mycket glädje och berikning för djuren att det är en risk jag är villig att ta. Hitintills har jag aldrig fått in sjukdom eller ohyra med grenarna. Grenarna med färska löv på lägger jag in till djuren direkt. Vissa skållar dem i hett vatten men då dör bladen. Djuren vill ju ha blad och knoppar färska så jag är helt enkelt bara noga med att plocka dem så högt från marken jag kan. Det man kan göra om man är orolig är att spraya med Virkon och sedan skölja noga efter tio minuter.

Rötter och grenar från marken skrubbar jag noga och skållar jag med vatten från vattenkokaren. Det som får plats i ugnen körs i en kvart på 200 grader (se bara till att inget snuddar vid värmeslingorna i ugnstaket).

Jag använder bara grenar av trädarter jag litar på är okej. Det gäller även att tänka på var man plockar, så att det inte har besprutats eller utsatts för avgaser. Här kommer en lista över säkra och osäkra trädslag som jag skapat med hjälp av SVA och veterinär. Källor efter listan!

Säkra trädslag*:

Apel

Akacia

Al

Alm

Ask

Asp

Apelsin

Ambra

Bambu

Bomullspoppel

Ginkgo

Guava

Hagtorn (ta bort taggarna)

Havtorn

Hassel

Hibiskus

Hägg (Svensk)

Lärkträd

Lönn

Lager

Lind

Magnolia

Mullbär

Ormhassel

Popplar

Rosor

Rönn (Grenar och blad går bra. Rönnbär är nyttiga men bör ges i liten mängd eftersom färska rönnbär kan ge förgiftningssymptom vid överkonsumtion)

Syren

Valnöt (ej Svart valnöt!)

Vinstockar

Äppel

Trädslag att undvika**:

Aprikos

Avocado

Bok

Citrus

Cypress

Björk (En del menar att Björkens harts har skadlig effekt på bland annat Chinchillor. På hösten och vintern innehåller träden även höga halter Xylitol men många använder Björk till djuren på sommarhalvåret utan problem)

Körsbär (innehåller blåsyra men huruvida halten är skadlig är omtvistad)

Plommon (innehåller blåsyra men huruvida halten är skadlig är omtvistad)

Päron (innehåller garvsyra men huruvida halten är skadlig är omtvistad)

Ek

Eukalyptus

Järnek

Kastanj

Rödlönn

Svart valnöt

Fläder

Fikus

Pil (barken innehåller salicylsyra men huruvida halten är skadlig är omtvistad)

En

Tall

Trollhassel

Gran

Ceder

Mandel

*Det finns analyser som påvisar irriterande/skadliga ämnen även i många av de trädslag som här klassas som säkra. Det betyder inte att grenarna är skadliga om de används som gnag-pinnar och klätterpinnar. Listan över säkra träslag kan ej appliceras på flisat material för underlag i burar etc.

**Några av dessa träslag anses vara ofarliga för fåglar.

Referenser:

http://www.chincare.com/Pages/SafetyandSuppliers.htm#safevstoxicchews

www.cocktiel.org/articles/plantlist.html

www.birdsafe.com/woods.html

SVA (privata samtal och listor)

Listan är godkända av:

Gunnel, Evidensia Smådjur Djurkliniken Roslagstull
Valhallavägen 12A, 114 22 Stockholm
Tfn: 08-612 57 60