Var du kan köpa tamråttor

Var råttorna kommer från har väldigt stor betydelse när du köper sällskapsdjur. Om du dessutom planerar att avla har det ännu större betydelse!

Uppfödare

Dessa finns på olika ställen runt om i landet. Du kan hitta dem genom att kontakta en förening för arten du söker, på föreningarnas hemsidor finns oftast en lista över anslutna uppfödare. Du kan också testa att googla på internet. Seriösa uppfödare väljer sina avelsdjur med stor omsorg. De för stambokföring och håller koll på djurens släktskap, temperament och eventuella hälsoproblem som uppkommit i generationer tillbaka. Dessutom har de ett stort intresse för djuren vilket innebär att de ofta får bra mat och blir hanterade väl. Många uppfödare erbjuder stöd och hjälp till köpare samt möjligheten att lämna tillbaka djuren under den första prövotiden om man ångrar köpet. Om ingen uppfödare finns i närheten kan man bli tvungen att åka en bit för att få hem sina djur men det är det värt!

Omplaceringar

Det går oftast att hitta råttor som behöver ett nytt hem. Dessa säljs av privatpersoner och ibland uppfödare. Privatpersoner brukar annonsera på internetforum, Facebookgrupper eller sajter för köp och sälj. Uppfödare lägger ibland upp omplaceringar på sin webbsida. Det finns även föreningar och så kallade omplaceringskoordinatorer som hjälper till att hitta nya hem åt djur. Du kan göra en god gärning genom att stödja dessa och ta hand om ett djur som någon annan inte kan ta hand om längre. Du har då också ett väldigt stöd från kunniga personer samt möjligheten att fråga om djurets temperament för att hitta helt rätt individ för dig.

Foderdjur

Råttor föds upp av många reptilägare, som foder åt andra djur. Dessa uppfödare har oftast som mål att få fram många möss fort. De lägger sällan tid på hantering av råttorna och deras ungar, att stambokföra dem för att hålla koll på släktskap blir inte heller viktigt, lika så förloras poängen med att göra urval efter livs lång hälsa och trevligt temperament. Många foderdjur bor trångt, är understimulerade och stressade. Dessa djur lämpar sig sällan som husdjur och inte heller som avelsdjur.

Djuraffärer

I dessa kan du ibland hitta råttor. En sak som kan vara bra att veta är att de flesta djuraffärsdjur köps in från grossister där djuren föds upp under dåliga förhållanden. Grossisterna har som mål att få fram många djur fort för att tjäna pengar. Det är vanligt att djur som köps från djuraffärer uppvisar icke önskvärda beteenden och snabbt blir sjuka eftersom de fötts upp utan hänsyn till hälsa och temperament. En butik som inte säljer sina djur kan inte heller ta in fler. Tack och lov har denna information spridits allt mer på senare år och många i Sverige väljer att enbart köpa råttor från seriösa uppfödare!

Att välja råttor

Råttor är flockdjur och behöver varandras sällskap. Försök därför att välja individer som känner och trivs med varandra.
Råttor kan vara väldigt olika till temperament och personlighet!
Många blir fort väldigt tama och söker kontakt med människor. Vissa är lite blyga och försiktiga i början men vänjer sig om man lockar med god mat och ger dem tid att vänja sig. Det finns så klart individer som är rädda för människor, gömmer sig eller till och med bits. Detta brukar bero på att de varit med om negativa upplevelser eller dålig avel. Den som tar hand om sådana råttor bör vara mycket erfaren och veta vad den tar ger sig in på.
De flesta vill ha tama individer med goda förutsättningar att bli trevliga sällskapsdjur. Då är det säkrast att vända sig till en uppfödare som avlar på bra temperament och som hanterar ungarna mycket. Välj först och främst individer som ser friska ut, har vacker lyster i pälsen, pigga ögon och är lagom i hull. Det är bra om de kommer fram för att undersöka dig och accepterar att du plockar upp dem.

 

Förberedelser:

Se till att vara ordentligt förberedd.

En lämplig bur finns färdig och inredd innan råttorna tas hem. Läs mer om bur och inredning under rubriken ”Miljö”. En annan viktig sak innan djur tas hem är att ha en så kallad veterinärbuffert. Det vill säga pengar som är undanstoppade för att kunna ta djuret till en veterinär om det blir sjukt. Hur stor buffert som behövs är svårt att säga. Det är ganska vanligt att tamråttor blir sjuka och veterinärvård är dyrt. En av de vanligaste sakerna som drabbar råttor är tumörer och att operera en tumör brukar kosta flera tusen. Därför rekommenderar jag att du har en veterinärbuffert på minst tusen kronor och håller råttorna försäkrade. Annars hamnar du lätt i en jobbig situation förr eller senare.

Den första tiden i hemmet

De första dagarna är det bra om råttorna får vara ifred för att bekanta sig med sin nya bur. Ibland kan alla nya intryck upplevas överväldigande. Om råttorna är otrygga i början av hanteringen kan det behöva lockas med god mat i handen så att de bygger upp ett förtroende för dig och associerar dig med något positivt. Vänj dem successivt vid att bli hanterade. Öppna ytor och golv är något som många råttor tycker är läskigt. Undvik höga ljud och snabba rörelser. Positiva upplevelser vid hantering ger ofta bra resultat. Vissa låter nya råttor ligga och mysa en stund innanför tröjan var dag. Mörkret och värmen där inne bygger upp en känsla av trygghet som då förknippas med ägaren. En annan sak som fungerat bra på många blyga råttor är att låta dem springa fritt en stund på soffan eller sängen medans man ligger eller sitter hos dem. Ha då lite godis i handen och låt dem undersöka dig om de vill.

 

 

LÄNKAR

Forum: http://rattor.ifokus.se/

Fb-grupper: Råttorna, Råttboet, Råttor till salu/omplacering

Föreningar: Råtthjälpen (hittas på Fb), Svenska Råttsällskapet http://www.svenskarattsallskapet.se/