VARFÖR BERIKNING

När man skaffar sig djur som hålls i bur kan det vara bra att begrunda några saker först:
Våra husdjur må vara domesticerade under många års tid men de har fortfarande kvar behovet av att få utföra sina naturliga beteenden. Beteendebehov har visat sig kunna vara lika viktiga för djurets välmående som de basala behoven av att äta och sova.1 I det vilda är många arter anpassade till att röra sig över stora ytor, till exempel för att söka mat. Terrängen i naturen kan vara svår och kräva att djuret får springa, hoppa, klättra och gräva. Det är inte ovanligt att födosök upptar ca 50 % av deras vakna tid.2,3,4,5

 

 

Jämför det med ett tamdjur som dagligen får mat i en skål och aldrig behöver anstränga sig. Studier har visat att beteenden som leder fram till själva ätandet regleras av inre mekanismer och när djuret får utlopp för dessa triggas ett belöningssystem igång (där bla dopamin frigörs).6,7 Belöningen är alltså kopplad till förväntan och inte till själva ätandet.Att arbeta för maten stillar det inre beteendebehovet och kan därför klassas som något som djuren mår bra av att få göra.7 Vilda djur stöter på situationer dagligen som utmanar deras sinnen och mentala förmåga. Hur många nya föremål eller främmande dofter/smaker/ljud upplever ditt djur varje dag?

BETEENDESTÖRNINGAR: Jämfört med till exempel hamster eller gerbil uppvisar råttor sällan stereotypa beteenden. Självklart är de individer och det finns de som behöver mer aktivering än andra. En understumulerad råtta kan visa sin frustration genom att gnaga på galler eller barbera sig själva och andra i flocken. Mer om barbering läser du under ”Sjukdomar”. Om dessa beteenden uppkommer behöver de åtgärdas fort genom att ge dem mer yta och mer aktivering.

HUR

En tillräckligt stor bur med för arten anpassad inredning är alltid av stor vikt. Du kan läsa mer om vad som ska finnas i råttornas bur under rubriken ”Miljö”. Det finns många roliga sätt att berika djurens vardag på! Här kommer några förslag på hur du kan göra.

Upptäcka och motion

Många råttor älskar att klättra, springa, hoppa och upptäcka sin omgivning. Hur stort deras rörelsebehov är varierar mellan individerna men utgå ifrån att de kommer att behöva rastas utanför buren i minst en timme varje dag/kväll.

Vissa skapar en rasthage på golvet med roliga saker som råttorna kan undersöka och gnaga på. Du kan enkelt göra en hopvikbar rasthage av ark eller skivor som du tejpar ihop eller fäster samman med hjälp av buntband till ett “dragspel”.

Du kan också låta dem springa fritt i rummet en stund men tänk på att många råttor tycker att öppna ytor är skrämmande i början. För att hjälpa otrygga råttor att våga gå ner på golvet kan man lägga ut filtar och mattor samt möblera med lite saker som de kan söka skydd under. En del rastar även sina råttor på soffan eller sängen. Många råttor tycker mycket om att klättra och vissa är fenomenala på det. Klösmöbler för katter brukar fungera utmärkt för klättring och uppskattas enormt. När råttorna springer fritt är det viktigt att rummet är ordentligt säkrat och att det sker under uppsikt. Vissa gnager på allt möjligt så som sladdar, plastsaker, textilier, knappar på handkontroller och växter med mera. Se till att de inte når upp till giftiga krukväxter samt att sladdarna är skyddade.

På sommaren kan du ta med råttorna ut en stund. Det finns små sele och koppel som kan vara bra att ha om man är osäker på att råttorna stannar hos en. Du kan även ta ut dem i en större bur men tänk på att de är fenomenala på att gräva, om du skulle vilja ta bort bur-bottnen, så att de inte plötsligt rymmer när du tittar bort. Försäkra dig också om att de har tillgång till skugga och erbjud flera gömställen där de kan söka skydd. De är ju trots allt nattdjur.

Födosök

Min absoluta favorit bland berikningar! Mat kan med fördel spridas ut på olika ställen i buren (vilket kallas att strömata), gömmas och hängas upp för att uppmana råttorna att söka efter föda samt jobba lite för att få tag på den. Det är ett ypperligt sätt att aktivera dem på.

Mat eller några andra små godbitar göms i en toalettrulle vars kanter viks ihop. Maten kan även strös i en äggkartong och täckas med papperstussar, hö eller löv; roligt, enkelt och billigt.

Godbitar utan skal kan med fördel gömmas i en skål eller kruka med akvariestenar. De kan sitta länge och gräva eller pilla bland stenarna i jakt på det goda. Risken med skalbeklädda frön är här att det blir skräpigt och svårt att skilja skal från sten vid rengöring.

Att hänga upp godsakerna är alltid ett bra sätt att låta djuren jobba lite. Gardin-nypor kan användas för att hänga upp grönsaksstavar, örter, fruktbitar eller annat gott på lite olika höjd så att de blir lite svåra att nå. Klättergrenar i närheten gör att de får lite motion i jakt på maten.

Träbitar med borrade hål i kan vara ett suveränt sätt att födoberika på! Tvätta träet noga först bara. I hålen trycks sedan små godbitar in, till exempel nötter, örter, frön eller torkad frukt vilket kan hålla råttorna sysselsatta länge.

Ärtfiske är ett trevligt sätt att svalka råttorna en varm sommardag samtidigt som de får jobba lite för maten.

Gräva

Något som är lätt att glömma bort som råttägare är att de i det vilda ofta gräver komplicerade tunnelsystem under markytan där de spenderar stora delar av sin tid. Möjligheten att få gräva gångar är en enorm berikning för dem. Det vanligaste sättet att ordna grävmöjligheter till råttorna är med hjälp av en stor grävlåda! Djupt ska det vara. Minst 20 cm.För att göra den ännu mer intressant går det bra att plantera lite gräs och ätbara frön i grävlådan. Ibland gror de, vilket brukar uppskattas av råttorna.

Val av substrat är en smaksak. Bottenströ kan blandas bäst ut med pappersremsor, kartongbitar för att gångarna ska hålla bättre. Till mina djur har färsk torv och jord eller sand fungerar bra men det gäller att den inte är för torr, smulig eller dammig eftersom det då kan fastna i andningsvägarna. Om du väljer jord, torv eller sand bör den vara lite småfuktig, en grävlåda med lock och utsågat ingångshål håller lagom fuktighet länge.

Sinnen

För att efterlikna möten med främmande objekt, vilket stimulerar djurets alla sinnen, kan en låda fyllas med lite olika saker som hämtats ute från naturen. De kan så klart även placeras direkt i buren, grävlådan eller rasthagen. Tex löv, ätbara växter, grenar, kottar, mossor och stenar. Djuret får då undersöka objekten med sina sinnen, om du vill kan du även gömma en och annan matbit där i.

 

Se till att inget i lådan är smutsigt, vasst eller giftigt. Det är även viktigt att tänka på var materialet hämtas ifrån. Undvik områden nära trafik samt där risk för smitta från vilda djur är stor. Tänk även på att materialet ej får vara besprutat och plocka inte växter nära stigar där folk rastar sina hundar.

 

En kruka med egenodlat gräs, vetegräs och diverse groddade fröer brukar vara populärt. Det undersöks ivrigt med alla sinnen. Såjord och ekologisk blomjord går bra att använda men var beredd på att de kan gräva ur krukan så glädjen kan bli kort eftersom de mycket väl kan få för sig att gräva i krukan.

Gnagmöjligheter

Vissa råttor gnager jättemycket och andra nästan ingenting alls. Gnagmaterial av olika sorter skall dock alltid finnas tillgängligt. Grenar och rötter kan hämtas gratis från skogen. Se till att inget i lådan är smutsigt, vasst eller giftigt. Det är även viktigt att tänka på var materialet hämtas ifrån.

 

Undvik områden nära trafik samt där risk för smitta från vilda djur är stor. Tänk även på att materialet ej får vara besprutat och plocka inte växter nära stigar där folk rastar sina hundar. Ett sätt för att minska risken att ohyra tas med in är att rengöra materialet ordentligt och sedan låta det torka i ugnen på 200 grader i 20 minuter.

 

Olika sorters träleksaker finns att köpa i zoobutiker som är säkra att gnaga på.Om du har tillgång till såg, borr, ståltråd och lite rep kan du enkelt göra en egen gnagarleksak av en gren till dina djur.

Aguility och trick

Råttor är intelligenta djur som ofta är ivriga att lära sig nya saker. Med hjälp av till exempel klickerträning går det att lära dem alla möjliga olika saker! På Youtube finns många videos med tips på vad du kan lära dina råttor.

Vad säger lagen? 8

Kaniner och gnagare ska hållas i en för sysselsättning berikad miljö.
En för sysselsättning berikad miljö bör innehålla material och anordningar att klättra på, hoppa upp på eller krypa under eller foderanordningar som stimulerar födosöksbeteende. Grävande djur bör ha grävmöjligheter och hamstrande djur möjligheter att samla foderförråd.

Referenser:

1 Behavior and Behavioral Needs IAN J. H. DUNCAN. Full text available at: http://ps.oxfordjournals.org/content/77/12/1766.full.pdf

2 Ebensperger L A & José Hurtado M (2005) Seasonal changes in the time budget of degus, Octodon degus. Behaviour. 142 (1): 91-112

3 Luo Yang , Zhang Minghai , Ma Jianzhang , Wang Shuangxi , Zhang Shusen , Wu Ankang  (2005)Time budget of daily activity of francois’ langur (Trachypithecus francoisi francoisi) in Guizhou Province. Acta Theriologica Sinica , 25(2):156-162

4 Warwick R. Tarboton (1978) Hunting and the energy budget of the Black-shouldered Kite. The Condor, 80 (1):88-91

5 Natalia S. Martino, Roxana R. Zenuto, Cristina Busch (2007) Nutritional responses to different diet quality in the subterranean rodent Ctenomys talarium (tuco-tucos) Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology. Volume 147, Issue 4, Pages 974–982

6 Kent C. Berridge (2004) Motivation concepts in behavioral neuroscience. Physiology & Behavior 81: 179 – 209

7 Jones M A (2004) Social foraging in captive baboons: implications for enrichment. Full text available at: http://wiredspace.wits.ac.za/bitstream/handle/10539/215/Dissertation.pdf?sequence=1

8 SJVFS 2014:17 Saknr L 80 8 kap. 11 § Available at: https://www.jordbruksverket.se/download/18.37e9ac46144f41921cd16327/1401795414737/2014-017.pdf