Var du kan köpa en guldhamster

Var hamstern kommer från har väldigt stor betydelse när du köper ett sällskapsdjur. Om du dessutom planerar att avla har det ännu större betydelse!

Uppfödare

Dessa finns på olika ställen runt om i landet. Du kan hitta dem genom att kontakta en förening för arten du söker. På föreningarnas hemsidor finns oftast en lista över anslutna uppfödare. Du kan också testa att googla på internet, kolla grupper på Facebook eller leta på olika forum. Seriösa uppfödare väljer sina avelsdjur med stor omsorg. De för stambokföring och håller koll på djurens släktskap, temperament och eventuella hälsoproblem som uppkommit i generationer tillbaka. Dessutom har de intresse för djurens välfärd vilket innebär att de ofta får bra mat och blir hanterade väl. Många uppfödare erbjuder stöd och hjälp till köpare samt möjligheten att lämna tillbaka djuren under den första prövotiden om man ångrar köpet. Om ingen uppfödare finns i närheten kan man bli tvungen att åka en bit för att få hem sina djur men det är det värt!

Omplaceringar

Det går oftast att hitta hamstrar som behöver ett nytt hem. Dessa säljs av privatpersoner och ibland uppfödare. Privatpersoner brukar annonsera på internetforum, facebookgrupper eller sajter för köp och sälj. Det finns även föreningar och så kallade omplaceringskoordinatorer som hjälper till att hitta nya hem åt djur. Du kan göra en god gärning genom att stödja dessa och ta hand om ett djur som någon annan inte kan ta hand om längre. Du har då också ett väldigt stöd från kunniga personer samt möjligheten att fråga om djurets temperament för att hitta helt rätt individ för dig.

Djuraffärer

I dessa kan du ibland hitta hamstrar. Det som kan vara bra att veta är att de absolut flesta djuraffärsdjur köps in från grossister där djuren föds upp under fruktansvärda förhållanden. Grossisterna har som mål att få fram många djur fort för att tjäna pengar. Det är mycket vanligt att djur som köps från djuraffärer uppvisar icke önskvärda beteenden och snabbt blir sjuka. Många vill ”rädda” djur som säljs i djuraffärer, det är en naturlig reaktion att se ett djur som inte har det bra och vilja ta det därifrån. Det tragiska faktumet är dock att affären då kan ta in fler djur som hamnar i exakt samma sits som djuret du just köpte. Fler djur får alltså lida för att du räddade ett. En butik som inte säljer sina djur kan inte heller ta in fler. Tack och lov har denna information spridits allt mer på senare år och många i Sverige väljer att enbart köpa djur från seriösa uppfödare!

Att välja hamster

Hamstrar inom samma art kan vara väldigt olika till temperament och personlighet!
En del blir fort väldigt tama och söker kontakt med människor medans andra accepterar att bli hanterade men tar inget eget initiativ till kontakt. Vissa är lite blyga och försiktiga i början men kommer fram om man lockar med god mat och ger dem tid att vänja sig medans andra kan behöva bli upplyfta flera gånger per kväll under kortare stunder för att lära sig att man är ofarlig. Det finns dock individer som är väldigt rädda för människor och gömmer sig så fort man är i närheten, sedan finns det de som bits. De senare kommer ofta från djuraffärer och kan bli svåra att få tama.
Vill man ha en tam hamster med goda förutsättningar att bli ett trevligt sällskapsdjur är det säkrast att vända sig till en uppfödare som avlar på bra temperament och som hanterar ungarna mycket. Välj först och främst en hamster som ser frisk ut, har vacker lyster i pälsen, pigga ögon och är lagom i hull. Det är bra om den kommer fram för att undersöka dig och du lätt kan plocka upp den.

 

Förberedelser:

Se till att en lämplig bur finns färdig och inredd innan hamstern tas hem. Läs mer om bur och inredning under rubriken ”Miljö”. En annan viktig sak innan djur tas hem är att ha en så kallad veterinärbuffert. Det vill säga pengar som är undanstoppade för att kunna ta djuret till en veterinär om det blir sjukt. Hur stor buffert som behövs är svårt att säga men minst en tusenlapp och gärna mer. Annars hamnar du lätt i en jobbig situation förr eller senare.

Den första tiden i hemmet

De första dagarna är det bra om hamstern/hamstrarna får vara ifred för att bekanta sig med sin nya bur. När du börjar hantera dem så gör det varsamt. Ibland kan alla nya intryck upplevas överväldigande för den lilla hamstern. Det kan därför vara bra att börja med lite mindre bur och rasthage för att sedan utöka när den känns trygg. En ung hamster är ofta lite otålig och blir rastlös om man håller den för länge. Vänj den då successivt vid att bli hanterad. Positiva upplevelser vid hantering ger ofta bra resultat. Bli inte förvånad om du har flera hamstrar som skiljer sig mycket åt i tamhet. De är individer precis som oss. Vissa behöver extra tid och uppmuntran för att känna sig trygga i handen

LÄNKAR

Forum
http://hamster.ifokus.se/

Fb-grupper:
HamsterparadisetHamster och gerbilGnagare/kaniner/tillbehör säljes/köpes samt diskussion

Föreningar:
http://www.hamsterforeningen.se/