VARFÖR BERIKNING

När man skaffar sig djur som hålls i bur kan det vara bra att begrunda några saker först:
Våra husdjur må vara domesticerade under många års tid men de har fortfarande kvar behovet av att få utföra sina naturliga beteenden. Beteendebehov har visat sig kunna vara lika viktiga för djurets välmående som de basala behoven av att äta och sova.1 I det vilda är många arter anpassade till att röra sig över stora ytor, till exempel för att söka mat. Terrängen i naturen kan vara svår och kräva att djuret får springa, hoppa, klättra och gräva. Det är inte ovanligt att födosök upptar ca 50 % av deras vakna tid.2,3,4,5

 

Jämför det med ett tamdjur som dagligen får mat i en skål och aldrig behöver anstränga sig. Studier har visat att beteenden som leder fram till själva ätandet regleras av inre mekanismer och när djuret får utlopp för dessa triggas ett belöningssystem igång (där bla dopamin frigörs).6,7 Belöningen är alltså kopplad till förväntan och inte till själva ätandet.Att arbeta för maten stillar det inre beteendebehovet och kan därför klassas som något som djuren mår bra av att få göra.7 Vilda djur stöter på situationer dagligen som utmanar deras sinnen och mentala förmåga. Hur många nya föremål eller främmande dofter/smaker/ljud upplever ditt djur varje dag?

 

BETEENDESTÖRNINGAR

Om hamstern är missnöjd, uttråkad och understimulerad kan den visa sin frustration genom att gnaga på gallret eller springa överdrivet mycket i sitt hjul. Det utvecklas lätt till stereotypa rörelser och behöver åtgärdas fort genom att ge dem mer yta och mer aktivering. Vissa individer är svårare att tillfredsställa än andra.

HUR

En tillräckligt stor bur med för arten anpassad inredning är alltid av stor vikt. Du kan läsa mer om vad som ska finnas i hamsterns bur under rubriken ”Miljö”. Det finns många roliga sätt att berika djurens vardag på! Här kommer några förslag på hur du kan göra.

Upptäcka och motion

En favorit för många hamstrar är att få komma ut en stund och vistas utanför buren. Vissa skapar en rasthage på golvet eller ett bord med roliga saker som hamstern kan klättra på, springa igenom och undersöka. Andra låter dem springa fritt i rummet en stund. Det är då viktigt att rummet är ordentligt säkrat och att det sker under uppsikt.

Du kan enkelt göra en hopvikbar rasthage av ark eller skivor som du tejpar ihop. En hage som inte är genomskinlig eller av galler skapar mer trygghet för hamstern, som annars kan bli skrämd av stora öppna ytor. Hamstrar gnager på allt möjligt så som sladdar, plastsaker, textilier, knappar på handkontroller och växter med mera. Se till att de inte når upp till giftiga krukväxter samt att sladdarna är skyddade.

På sommaren går det bra att rasta hamstern en liten stund i en hage utomhus men det måste ske under uppsikt och enbart om hamstern själv vaknat och visat att den vill rastas. Försäkra dig då om att hagen står i skuggan och erbjud flera gömställen där den kan söka skydd. Glöm inte faktumet att de trots allt är nattdjur och inte skall vistas i solen.

Hjulet

Vilda hamstrar färdas långa streckor var natt för att samla föda. De har ett stort rörelsebehov som sällan kan tillgodoses av en bur och någon timmes rastning per kväll. Därför är hjulet viktigt för många hamstrar men det gäller att se till att det har rätt form och storlek.8 Mer om detta kan du läsa under rubriken ”Miljö”

Födosök

Min absoluta favorit bland berikningar! Mat kan med fördel spridas ut på olika ställen i buren (vilket kallas att strömata), gömmas och hängas upp för att uppmana hamstern att söka efter föda samt jobba lite för att få tag på den. Det är ett ypperligt sätt att aktivera hamstern på i och med att deras drift att samla mat är så stor.

 

Mat eller några andra små godbitar göms i en toalettrulle vars kanter viks ihop. Maten kan även strös i en äggkartong och täckas med papperstussar, hö eller löv; roligt, enkelt och billigt.

 

Godbitar utan skal kan med fördel gömmas i en skål eller kruka med akvariestenar. De kan sitta länge och gräva eller pilla bland stenarna i jakt på det goda. Risken med skalbeklädda frön är här att det blir skräpigt och svårt att skilja skal från sten vid rengöring.

Att hänga upp godsakerna är alltid ett bra sätt att låta djuren jobba lite. Gardin-nypor kan användas för att hänga upp grönsaksstavar, örter, fruktbitar eller annat gott på lite olika höjd så att de blir lite svåra att nå. Klättergrenar i närheten gör att de får lite motion i jakt på maten.

Träbitar med borrade hål i kan vara ett suveränt sätt att födoberika på! Tvätta träet noga först bara. I hålen trycks sedan små godbitar in, till exempel nötter, örter, frön eller torkad frukt vilket kan hålla hamstern sysselsatta länge.

Gräva

Något som är lätt att glömma bort som hamsterägare är att de i det vilda gräver komplicerade tunnelsystem under markytan där de spenderar stora delar av sin tid. Trots att många vet detta är det mycket få som faktiskt inreder hamsterburar med grävmöjligheter. Frågar man varför så brukar svaret bli “Jag har försökt men min hamster va inte intresserad av att gräva”. Vad jag har upptäckt med både hamstrar och vissa andra grävande djur, är att man kan behöva prova sig fram för att hitta under vilka omständigheter djuret vill börja gräva.

Möjligheten att få gräva gångar är en enorm berikning för hamstern, så det är helt klart värt det! Forskning har visat att grävmöjligheter minskar både gallergnagande och den tid de spenderar i sitt hjul.8,9 Hur du skapar en gräv-vänlig miljö för din hamster beror på individens preferenser men jag har en del tips. Om du vill kan du välja att ha ett djupt lager bottensubstrat i hela buren, som du blandar ut med pappersremsor och kartongbitar. Ett annat förslag är att skapa en ordentlig gräv-del eller grävlåda. Det krävs så klart ett djupt substrat men vilken sorts substrat du väljer har också stor betydelse.

Till mina djur har färsk torv och jord fungerat bra men det gäller att den inte är för torr, smulig eller dammig. Det måste vara möjligt att skapa gångar som inte faller samman. Sedan finns det många djur som föredrar att gräva under något så testa att täcka över gräv-delen med till exempel ett hyllplan (se bilder här nedan). Genom att gömma små goda frön i substratet uppmuntras hamstern att gräva och leta mat. Du kan också köra ner ett rör lite snett i substratet, det brukat få dem att börja gräva i röret.

 

Sinnen

För att efterlikna möten med främmande objekt, vilket stimulerar djurets alla sinnen, kan en låda fyllas med lite olika saker som hämtats ute från naturen. De kan så klart även placeras direkt i buren, grävlådan eller rasthagen. Tex löv, grenar, kottar, mossor och stenar. Djuret får då undersöka objekten med sina sinnen, om du vill kan du även gömma en och annan matbit där i.

Se till att inget i lådan är smutsigt, vasst eller giftigt. Det är även viktigt att tänka på var materialet hämtas ifrån. Undvik områden nära trafik samt där risk för smitta från vilda djur är stor. Tänk även på att materialet ej får vara besprutat och plocka inte växter nära stigar där folk rastar sina hundar.

En kruka med egenodlat gräs, vetegräs och diverse groddade fröer brukar vara populärt. Det undersöks ivrigt med alla sinnen. Såjord och ekologisk blomjord går bra att använda men var beredd på att de kan gräva ur krukan så glädjen kan bli kort.

En annan sak jag gör för att låta dem utforska och använda sina sinnen är att jag låter mina hamstrar utforska varandras dofter då och då. Antingen får de besöka varandras bur en stund (självklart inte så att de vistas där samtidigt) eller så byter jag en inredningsdetalj mellan burarna.
Om man vill göra detta bör man tänka på att inte göra det för ofta eftersom det troligtvis annars skulle få motsatt effekt och skapa stress hos djuren.

Gnagmöjligheter

Grenar och rötter kan hämtas gratis från skogen. I våran grenguide kan du läsa vilka trädslag vi rekommenderar samt hur du kan rengöra dem innan de används.

 

Olika sorters träleksaker finns att köpa i zoobutiker som är säkra att gnaga på.

 

Om du har tillgång till såg, borr och en bit ståltråd kan du enkelt göra en egen gnagarleksak av en gren till dina djur.

Vad säger lagen? 10

Kaniner och gnagare ska hållas i en för sysselsättning berikad miljö.
En för sysselsättning berikad miljö bör innehålla material och anordningar att klättra på, hoppa upp på eller krypa under eller foderanordningar som stimulerar födosöksbeteende. Grävande djur bör ha grävmöjligheter och hamstrande djur möjligheter att samla foderförråd.

Referenser:

1 Behavior and Behavioral Needs IAN J. H. DUNCAN. Full text available at: http://ps.oxfordjournals.org/content/77/12/1766.full.pdf

2 Ebensperger L A & José Hurtado M (2005) Seasonal changes in the time budget of degus, Octodon degus. Behaviour. 142 (1): 91-112

3 Luo Yang , Zhang Minghai , Ma Jianzhang , Wang Shuangxi , Zhang Shusen , Wu Ankang  (2005)Time budget of daily activity of francois’ langur (Trachypithecus francoisi francoisi) in Guizhou Province. Acta Theriologica Sinica , 25(2):156-162

4 Warwick R. Tarboton (1978) Hunting and the energy budget of the Black-shouldered Kite. The Condor, 80 (1):88-91

5 Natalia S. Martino, Roxana R. Zenuto, Cristina Busch (2007) Nutritional responses to different diet quality in the subterranean rodent Ctenomys talarium (tuco-tucos) Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology. Volume 147, Issue 4, Pages 974–982

6 Kent C. Berridge (2004) Motivation concepts in behavioral neuroscience. Physiology & Behavior 81: 179 – 209

7 Jones M A (2004) Social foraging in captive baboons: implications for enrichment. Full text available at: http://wiredspace.wits.ac.za/bitstream/handle/10539/215/Dissertation.pdf?sequence=1

8 Valarie V. Tynes Behavior of Exotic Pets. Available at:  https://books.google.se/books?id=kPFW95tjKpQC&pg=PA130&lpg=PA130&dq=hamster+vision&source=bl&ots=wSpkB_Kyu7&sig=TXSC4OVDdsPU-X9XJKJTkVBGOj0&hl=sv&sa=X&ved=0ahUKEwiTyaSfuv_NAhWHiywKHRLNCVQ4ChDoAQhJMAc#v=onepage&q=hamster%20vision&f=false

9 Esther Gerber, Sabine G. Gebhardt-Henrich, Evelyne M. Vonlanthen, Katerina Fischer, Andrina R. Hauzenberger and Andreas Steiger (2008) HOUSING INFLUENCES RESEARCH RESULTS AND ANIMAL WELFARE IN GOLDEN HAMSTERS (MESOCRICETUS AURATUS): THE INFLUENCE OF SIZE AND STRUCTURE OF SHELTERS ON THE BEHAVIOUR.  In: Housing: Socioeconomic, Availability & Development Issues Editor: Edward P. Hammond and Alex D. Noyes  Full-Text available at: http://www.tierschutz.vetsuisse.unibe.ch/e191756/e224004/e224515/e239786/Gerber-Commentary_ger_eng.pdf

10 SJVFS 2014:17 Saknr L 80 8 kap. 11 § Available at: https://www.jordbruksverket.se/download/18.37e9ac46144f41921cd16327/1401795414737/2014-017.pdf