Var du kan köpa gerbiler

Var gerbilerna kommer från har väldigt stor betydelse när du köper ett sällskapsdjur. Om du dessutom planerar att avla har det ännu större betydelse!

Uppfödare

Dessa finns på olika ställen runt om i landet. Du kan hitta dem genom att kontakta en förening för arten du söker. På föreningarnas hemsidor finns oftast en lista över anslutna uppfödare. Du kan också testa att googla på internet, kolla grupper på Facebook eller leta på olika forum. Seriösa uppfödare väljer sina avelsdjur med stor omsorg. De för stambokföring och håller koll på djurens släktskap, temperament och eventuella hälsoproblem som uppkommit i generationer tillbaka. Dessutom har de intresse för djurens välfärd vilket innebär att de ofta får bra mat och blir hanterade väl. Många uppfödare erbjuder stöd och hjälp till köpare samt möjligheten att lämna tillbaka djuren under den första prövotiden om man ångrar köpet. Om ingen uppfödare finns i närheten kan man bli tvungen att åka en bit för att få hem sina djur men det är det värt!

Omplaceringar

Det går oftast att hitta gerbiler som behöver ett nytt hem. Dessa säljs av privatpersoner och ibland uppfödare. Privatpersoner brukar annonsera på internetforum, Facebookgrupper eller sajter för köp och sälj. Uppfödare lägger ibland upp omplaceringar på sin webbsida. Det finns även föreningar och så kallade omplaceringskoordinatorer som hjälper till att hitta nya hem åt djur. Du kan göra en god gärning genom att stödja dessa och ta hand om ett djur som någon annan inte kan ta hand om längre. Du har då också ett väldigt stöd från kunniga personer samt möjligheten att fråga om djurets temperament för att hitta helt rätt individ för dig.

Djuraffärer

I dessa kan du ibland hitta gerbiler. Det som kan vara bra att veta är att de absolut flesta djuraffärsdjur köps in från grossister där djuren föds upp under dåliga förhållanden. Grossisterna har som mål att få fram många djur fort för att tjäna pengar. Det är vanligt att djur som köps från djuraffärer uppvisar icke önskvärda beteenden och snabbt blir sjuka eftersom de fötts upp utan hänsyn till hälsa och temperament.

Att välja gerbiler

Gerbiler kan vara väldigt olika till temperament och personlighet!
En del blir fort väldigt tama och söker kontakt med människor medans andra accepterar att bli hanterade men tar inget eget initiativ till kontakt. Vissa är lite blyga och försiktiga i början men kommer fram om man lockar med god mat och ger dem tid att vänja sig medans andra kan behöva bli upplyfta flera gånger per kväll under kortare stunder för att lära sig att man är ofarlig. Positiva upplevelser vid hantering ger ofta bra resultat. Det finns dock individer som bits. Den som bits kan göra det av olika anledningar. Vissa små-nafsar för att se om fingrarna går att äta och det är helt normalt. Andra biter hårt utav ren rädsla och vissa biter på grund av dåligt temperament. Dessa kommer oftast från djuraffärer eller annan oseriös avel.
De flesta vill ha tama individer med goda förutsättningar att bli trevliga sällskapsdjur. Då är det säkrast att vända sig till en uppfödare som avlar på bra temperament och som hanterar ungarna mycket. Välj först och främst individer som ser friska ut, har vacker lyster i pälsen, pigga ögon och är lagom i hull. Det är bra om de kommer fram för att undersöka dig och ett riktigt plus om de verkar lugna i handen när du plockat upp dem.

Förberedelser:

Se till att vara väl förberedd.
En lämplig bur ska finnas färdig och inredd innan hamstern tas hem. Läs mer om bur och inredning under rubriken ”Miljö”. En annan viktig sak innan djur tas hem är att ha en så kallad veterinärbuffert. Det vill säga pengar som är undanstoppade för att kunna ta djuret till en veterinär om det blir sjukt. Hur stor buffert som behövs är svårt att säga men minst en tusenlapp och gärna mer. Annars hamnar du lätt i en jobbig situation förr eller senare.

Den första tiden i hemmet

De första dagarna är det bra om gerbilerna får vara ifred för att bekanta sig med sin nya bur. Ibland kan alla nya intryck upplevas överväldigande för gerbilerna. När du börjar hantera dem så gör det varsamt. Om de känns otrygga kan det behöva lockas med god mat i handen så att de bygger upp ett förtroende för dig innan du låter dem vistas utanför buren. Vänj dem successivt vid att bli hanterade. Undvik höga ljud och snabba rörelser. Positiva upplevelser vid hantering ger ofta bra resultat. De är individer precis som oss. Vissa behöver extra tid och uppmuntran för att känna sig trygga i handen.

LÄNKAR

Diskussionsforum:

http://gerbiler.ifokus.se/

Fb-grupper:

Hamster och gerbil 

Ak´s gerbiluppfödning

Föreningar

http://www.gerbilforeningen.se/

http://www.hamsterforeningen.se/ (hamsterförening med gerbilsektion)