Var du kan köpa chinchillor

Var djuren kommer från har väldigt stor betydelse när du köper sällskapsdjur. Om du dessutom planerar att avla har det ännu större betydelse!

Uppfödare

Det finns några chinchilla-uppfödare i Sverige. Du kan hitta dem genom att kontakta en förening för arten du söker, på föreningarnas hemsidor finns oftast en lista över anslutna uppfödare. Du kan också testa att googla på internet. Seriösa uppfödare väljer sina avelsdjur med stor omsorg. De för stambokföring och håller koll på djurens släktskap, temperament och eventuella hälsoproblem som uppkommit i generationer tillbaka. Dessutom har de ett stort intresse för djuren vilket innebär att de ofta får bra mat och blir hanterade väl. Många uppfödare erbjuder stöd och hjälp till köpare samt möjligheten att lämna tillbaka djuren under den första prövotiden om man ångrar köpet. Om ingen uppfödare finns i närheten kan man bli tvungen att åka en bit för att få hem sina djur men det är det värt!

Omplaceringar

Det går ibland att hitta chinchillor som behöver ett nytt hem. Dessa säljs av privatpersoner och ibland uppfödare. Privatpersoner brukar annonsera på internetforum, Facebookgrupper eller sajter för köp och sälj. Uppfödare lägger ibland upp omplaceringar på sin webbsida. Det finns även föreningar och så kallade omplaceringskoordinatorer som hjälper till att hitta nya hem åt djur. Du kan göra en god gärning genom att stödja dessa och ta hand om ett djur som någon annan inte kan ta hand om längre. Du har då också ett väldigt stöd från kunniga personer samt möjligheten att fråga om djurets temperament för att hitta helt rätt individ för dig.

Att välja chinchilla

Chinchillor är flockdjur och behöver varandras sällskap. Försök därför att välja individer som känner och trivs med varandra.
De kan vara väldigt olika till temperament och personlighet!
Vissa individer blir fort tama och söker kontakt med människor. En del är lite blyga och försiktiga i början men vänjer sig om man lockar med god mat och ger dem tid att vänja sig. Det finns så klart individer som är rädda för människor men de flesta blir tama om de hanteras väl. Vill du ha individer med de bästa förutsättningarna att bli trevliga sällskapsdjur? Då är det säkrast att vända sig till en uppfödare som avlar på bra temperament och som hanterar ungarna mycket. Välj först och främst individer som ser friska ut, har vacker lyster i pälsen, pigga ögon och är lagom i hull. Det är bra om de kommer fram för att undersöka dig och visar nyfikenhet.

Förberedelser:

Se till att vara ordentligt förberedd.

En lämplig bur finns färdig och inredd innan de tas hem. Läs mer om bur och inredning under rubriken ”Miljö”. En annan viktig sak innan djur tas hem är att ha en så kallad veterinärbuffert. Det vill säga pengar som är undanstoppade för att kunna ta djuret till en veterinär om det blir sjukt. Hur stor buffert som behövs är svårt att säga. Därför rekommenderar jag att du har en veterinärbuffert på minst tusen kronor och håller dina djur försäkrade. Annars hamnar du lätt i en jobbig situation förr eller senare.

Djuraffärer

I dessa kan du ibland hitta chinchillor. En sak som kan vara bra att veta är att de absolut flesta djuraffärsdjur köps in från grossister där djuren föds upp under dåliga förhållanden. Grossisterna har som mål att få fram många djur fort för att tjäna pengar. Det är vanligt att djur som köps från djuraffärer uppvisar icke önskvärda beteenden och snabbt blir sjuka eftersom de fötts upp utan hänsyn till hälsa och temperament.

 

 

Den första tiden i hemmet

De första dagarna är det bra om de får vara ifred för att bekanta sig med sin nya bur. Ibland kan alla nya intryck upplevas överväldigande. Om de är otrygga i början av hanteringen kan det behöva lockas med god mat i handen så att de bygger upp ett förtroende för dig och associerar dig med något positivt. Vänj dem successivt vid att bli hanterade. Undvik höga ljud men det är bra om buren står i ett rum där man vistas ofta, då vänjer de sig vid röster och rörelse. Positiva upplevelser vid hantering ger ofta bra resultat.

LÄNKAR

Forum: https://chinchilla.ifokus.se/

Fb-grupper: Chinchilla owners group

Föreningar: SCAF http://chinchilla.se/