Hoppa till innehåll

Alternativ till gnagarpellets

Har man många gnagare kan det bli dyrt att köpa pellets. Kilopriset på pellets med bra innehåll åt till exempel  möss, råttor, hamstrar och gerbiler kostar ofta runt en hundralapp per kg. Ännu ett problem är att dessa pellets ofta är anpassade för vuxna djur. Honor under reproduktion samt ungar under uppväxt behöver bland annat extra protein och kalcium.

Många uppfödare och djurägare har löst detta genom att använda torrfoder åt hund och katt. Antingen som komplement i egenblandat foder eller  för att komplettera ett vanligt köpt foder. Torrfoder åt hund och katt av billig sort brukar innehålla en hel del spannmål och andra vegetabilier. Detta är inte så bra för en hund eller katt, men det är precis vad en gnagare behöver. Det man behöver se upp med är näringsanalysen. Där bör man jämföra de olika halterna av olika ämnen för att se att de tillgodoser gnagarens behov.

Se upp med fetthalten

En sak att se upp med är fetthalten! Detta löser man genom att välja en lightvariant, på så vis kan man hitta ett torrfoder med fetthalt runt 7-8% som lägst. Doggy Slim till exempel, som går att köpa i vanliga matvarubutiker, har en proteinhalt på 21% och en fetthalt på 8%. Detta passar bra åt möss och råttor i avel:  https://www.doggy.se/hundfoder/doggy/slim

Sök efter låg fosforhalt

En annan sak att se upp med är fosforhalten! Behovet av fosfor ligger hos de flesta gnagare runt 0,3-0,4% (300 mg per kg) och för mycket fosfor i fodret blir skadligt i längden. Balansen mellan kalcium och fosfor är viktig och de behöver mer kalcium än fosfor.
Alla hund och kattfoder jag hittat som har passande innehåll och analytiska värden har fortfarande på tok för höga fosforhalter (oftast runt 1% eller mer). Det blir en onödig påfrestning för en gnagares njurar.

Pellets som komplettering

Det finns ännu en anledning till att man vill blanda pellets, katt- eller hundmat i hemmagjorda gnagarblandningar. Anledningen är att egenblandat foder utan tillsatser automatiskt får brist på vissa ämnen. Kommersiellt foder så som pellets, katt- och hundmat innehåller tillsatta vitaminer och mineraler men halterna av dessa varierar mellan olika produkter. Om man vill kompensera att en gnagarblandning har brist på vissa ämnen är det därför viktigt att det pellets eller torrfoder man väljer har ett ordentligt ÖVERFLÖD på just dessa ämnen.

Låt oss säga att du har en hemmagjord gnagarblandning bestående av spannmål, fröer samt lite torkade örter och insekter. Blandningen har då automatiskt brist på både Kalcium och vitamin D (vilket är väldigt vanligt och bland annat leder till benskörhet). Om du vill kompensera dessa brister genom att blanda hundmat i din blandning måste du välja en sort som:

  1. Innehåller ett tillräckligt överflöd på kalcium och vitamin D som täcker upp för resten av blandningens brist.
  2. Innehåller okej ingredienser för ditt djur.
  3. Inte innehåller för mycket fett eller protein.

Exempel:
Ett pellets som innehåller 2000 IU vitamin D per kg, behöver utgöra minst hälften av din hemmablandade gnagarmix för att kompensera bristen.
För att kompensera kalciumbehovet behöver det då även innehålla 12 g (1200 mg) kalcium per kg. Om du vill att ditt foder ska innehålla en mindre andel pellets, måste det pellets du väljer innehålla ännu högre halter av Ca och Vitamin D. Det är svårt att hitta katt/hundfoder som innehåller dessa halter. Därför räcker de inte för att täcka upp för bristerna.

Ett bra pellets som lätt täcker upp

Jag har letat länge efter ett bättre alternativ till katt och hundfoder och äntligen funnit det. Hör och häpnad: Hönsfoder! På bland annat Granngården och Stallbyggen finns hönsfoder (pellets) i stora säckar, med bra innehåll och riktigt bra analytiska värden för att kunna komplettera en gnagares kost både mineralmässigt och vitaminmässigt. Fetthalten ligger kring 5% och fosforhalt är låg. Kalciumhalten och D-vitaminhalten är hög nog att kompensera ditt hemmablandade foders brister om du låter det utgöra en tredjedel av blandningen. Inte nog med det, de har två sorter med olika proteinhalt också. Perfekt! Resten av värdena ser bra ut tycker jag.
Jag har använt Granngåden hönsfoder Bas samt Stallbyggens hönsfoder OPTI i mitt foder och djuren tycker att det smakar gott. Jag lägger detta pellets i en skål och strö-matar drygt halva dagsbehovet av frömixen som de tycker är godast. På så vis får de i sig allt de ska.

Granngården Hönsfoder Bas (åt vuxna möss,råttor och gerbiler):

https://www.granngarden.se/mam/celum/celum_assets/8807467941918_1230610_12765_pdf.pdf?89&attachement=true

Granngården hönsfoder Start (åt hamstrar eller unga möss, råttor och gerbiler samt vid avel):

https://www.granngarden.se/medias/Produktblad-H-nsfoder-Start-1235723.pdf?context=bWFzdGVyfHJvb3R8MTU5NDg4OHxhcHBsaWNhdGlvbi9wZGZ8aDA4L2hmMi8xMDE3NzMwNTI4MDU0Mi5wZGZ8YWU0YjUwMmYwOWM0MjNiNGQxZTU5MDJmNWY2NTlhNzkyZWYzYzIzNjk5MTg1OGI3ZjE4ZDUyNTNjMjc3MmU5Nw

Värp Opti:

Jämför innehållet med ditt djurs näringsbehov först. Här hittar du några länkar:

Råttor https://www.nap.edu/read/4758/chapter/4

Möss https://www.nap.edu/read/4758/chapter/5

Hamstrar https://www.nap.edu/read/4758/chapter/7

Gerbiler https://www.nap.edu/read/4758/chapter/8